Oltások!

Kedves Pácienseink!

Megérkeztek a 2019-es inlfuenza elleni oltóanyagok. Aki szeretné magát beoltatni és még nem tette meg, rendelési időben, külön előjegyzés nélkül megteheti.

Akinek valamilyen rizikófaktora van (krónikus légúti megbetegedés, asthma, COPD, szívbetegség, cukorbetegség, idegrendszeri kórképek), vagy egyszerűen csak 60 éven felüli, érdemes a tüdőgyulladás elleni oltást (Prevenar13) is beadatni. Sajnos ez az oltás nem ingyenes, de csak egyszer kell beadni és jó eséllyel véd a tüdőgyulladás egyik legsúlyosabb formája ellen. A teljes védelem érdekében ez után az oltás után szükséges egy másik típusú beadása is (Pneumovax), minimum 2 hónappal később. Aki korábban már kapott Pneumovax oltást, annak is szükséges lenne a védelmet kiegészíteni egy, egy alkalommal adott Prevenar 13 oltással.

Ezeket az oltásokat receptre fel kell írni, és ki kell váltani. Ez után beadható, akár az influenza elleni oltással egy időben is. Ezért kérem, ha ez az oltás is érdekli, jelentkezzen nálunk, felírjuk és kiváltás után az influenza elleni oltással egy időben, vagy ha azt már megkapta, attól függetlenül beadjuk.

Jó hír, hogy Zugló önkormányzata, 2017. január 1-től, a 70 éven felüli, zuglói lakosok számára támogatja a pneumococcus elleni oltások megvásárlását. Az oltóanyagot meg kell venni, majd a vásárlást igazoló blokkal és a háziorvos által kiállított igazolással az Önkormányzattól visszaigényelhető az oltóanyag ára!

Felhívnám figyelmüket, hogy a kullancs okozta encephalitis elleni védőoltás beadásának optimális időszaka is az őszi, téli időszak (ilyenkor nincs kullancs). Ezért ha valaki ebben az oltásban is gondolkodik (és érdemes gondolkodni, különösen annak, akinek kertje van, vagy szeret kirándulni), az kérheti ennek az oltásnak a felírását is, mely szintén beadható, akár az influenza elleni oltással egy időben.

Fenti oltásoktól függetlenül, azok számára, akik még nem estek át a fertőzésen szintén javaslom a bárányhímlő elleni védőoltás beadatását. Különösen javasolt ez fiataloknak, legfőképpen még a gyermekvállalást megelőzően, illetve ha már van gyermekük, vagy van gyermek a környezetükben, aki még nem esett át a bárányhímlő fertőzésen. Tudni kell az oltásról, hogy ezzel nem csak a bárányhímlő előzhető meg, hanem annak későbbi, kellemetlen velejárója, az övsömör is. Az oltás részleteiről, beadhatóságáról, kérem érdeklődjenek elérhetőségeinken!