Második oltás előrehozatala

Tisztelt Páciensek!

Tisztifőorvos asszony tájékoztatása alapján lehetőség van az Astra Zeneca oltások második körének előrehozatalára, azonban csak az alábbiak figyelembevételével:

Tájékoztatásul, az alábbi problémák merülhetnek fel az előrehozatal kapcsán, mely oltóponton történt oltás esetében kevésbé, a háziorvosi rendelőben beadott oltások esetében jelentős problémát jelent.

  • Az Astra Zeneca oltóanyag egy ampullája 10 adagot tartalmaz, tehát mind a 10 főnek egy napon kell az előrehozott oltást megkapnia, ugyanis a bontott ampulla már nem tárolható. Mivel mindenki nem fogja kérni az előrehozatalt, ez háziorvosi rendelőben nem megoldható, mert oltóanyag kerülne kidobásra.
  • Ha a háziorvosi rendelőben beadott első oltást követően, oltóponton beadják a 2. oltást, akkor is fennáll az az eset, hogy a rendelőben maradnak felhasználatlan oltások, amit ki kell dobni, illetve a fennmaradó pácienseket is oltópontra kell küldeni, akaratuk ellenére (első körre nem használható fel, mert akkor meg a második kör beadása válik bizonytalanná)
  • Fentieken kívül, legfőbb érv a szakmai érv: a második körös oltások 12 hétre kitolását nem csak az akkori oltóanyag-hiány, hanem a hatékonyság miatt vezették be. Az eddigi tapasztalatok alapján a 12 hétre adott oltások általá kiváltott védő hatás erősebb és tartósabb, mint a rövidebb intervallummal adottak.

Mivel 100%-os védettség nem létezik, ugyanakkor már az első beadott oltás után 4 héttel is jelentősen csökken megfertőződés esetén a kórházi kezelést igénylő megbetegedések esélye, a végső védelem pedig magasabb fokú 12 hétre adott 2. oltás esetében, én nem javaslom a második oltás előrehozását.

Sem szakmai okból, sem fenti, oltóanyag-logisztikai szempontból.

Amennyiben oltóponton kapta az első oltását és fentiek ellenére kéri hamarabb, kérem küldjön nekem üzenetet a honlapom “Kérés küldése” menüpontjában (zöld gomb), melyben leírja, hogy hamarabb kéri az oltást és adja meg az első oltás dátumát és helyszínét, továbbítom az oltásszervezésnek.