Emlékeztető (3.) COVID-elleni oltás

Kedves Páciensek!

Sajnos hiteles szakmai iránymutatás, ellenőrzött vizsgálatokkal alátámasztott információk jelenleg sem állnak rendelkezésre a harmadik oltás tekintetében. Az oltóanyagok gyártói kivétel nélkül az alkalmazási leiratukban nem javasolják az oltóanyagok keverését, sőt az alkalmazási előiratukban jelenleg egyik esetében sem szerepel harmadik oltás. Ennek ellenére egyes oltóanyagoknál már vannak vizsgálatok a harmadik oltás tekintetében és a Magyar Kormány is lehetőséget biztosít a harmadik oltás beadatására, amennyiben eltelt legalább 4 hónap a 2. oltást követően.

Az eddigi információim alapján az elsőtől különböző oltóanyagot kell preferálni a 3. oltás esetében, azonban Pfizer és Moderna oltóanyagok esetében a gyártóik nem javasolják más oltóanyaggal oltást, harmadik oltásnak is ugyanazt az oltóanyagot javasolják.

A harmadik, emlékeztető oltások tekintetében elsőbségget kellene élvezzenek a 60 éven felüliek, a COVID szempontjából veszélyeztető betegségben szenvedők, szervátültetettek, autoimmun betegek. Esetükben a harmadik oltásra mindenképpen a Pfizer, vagy Moderna oltóanyagok javasoltak. Szintén a Sinopharm oltóanyaggal oltott, elsősorban 60 év felettiek emlékeztető oltására a Pfizer, vagy Moderna oltóanyagok javasoltak.

Minden esetben jelenleg a harmadik oltás, indikáción túli felhasználása az oltóanyagnak, tehát a páciensnek lényegében saját felelősségére kell vállalni/kérni a harmadik oltás beadatását.

Harmadik oltásra jelenleg oltópontokon van lehetőség. Az eeszt.gov.hu oldalon tud mindenki, aki szeretne harmadik oltást kapni, időpontot foglalni.

Rendelőmben a háziorvosi praxisban egyelőre nincs lehetőség COVID-elleni oltás beadására.