EESZT, E-recept tájékoztató

Kedves Pácienseink!

 

Immár több, mint egy éve, kisebb-nagyobb bizonytalanságokkal, de elindult és működik az EESZT rendszere.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy (elvileg) minden, az OEP finanszírozott rendszerben keletkezett leletük, receptjük felkerül az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT).

Így, amennyiben rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval, bármikor meg tudják tekinteni a rendszerbe felkerült leleteiket, receptjeiket.

Be tudják állítani a leleteikhez, egészségügyi adataikhoz való hozzáférési jogosultságokat. Itt több szinten lehet engedélyezni, korlátozni a hozzáférést.

Én személy szerint nem javaslom a korlátozást, mert egy sürgősségi, vagy akut helyzetben nagyban megkönnyítheti az ellátást, ha akár én, akár az Önöket nem ismerő, de éppen ellátó orvos hozzáférhet az előzményi adataikhoz.

A rendszerben tárolt adatokhoz csak Önök, illetve a kezelőorvos fér hozzá.

Önök azt is be tudják állítani, hogy e-mail értesítést kapjanak, amennyiben új leletük, e-receptjük érkezik.

Az oldal, ahol ezeket meg tudják tekinteni, illetve be tudják állítani a következő:

https://eeszt.gov.hu majd a jobb felső sarokban található “Bejelentkezés” gombra kattintva kell megadni a szükséges adatokat.

Amennyiben e-recept felírás történt, a receptet bármelyik patikában kiválthatja az a személy, akinek a nevére szól, a papír alapú recept nélkül is, TAJ-kártyával és személyi igazolvánnyal.

Amennyiben más váltja ki a felírt receptet, akkor szükség van a felírási igazolásra (jelenleg ez még a papír alapú receptnek felel meg).