Rendelési idő változásai, szabadságok

Kedves Páciensek!

2022.07.25-től 2022.08.07-ig szabadságon vagyunk, helyettesít, Dr. Szótér Erzsébet, saját rendelési idejében, előjegyzés alapján (273-24-82), a pénteki rendeléseket ld. alább.

2022.07.29-én, pénteken, délelőtt Dr. Lukács József rendel (2732486)

2022.08.05-én, pénteken, délután Dr. Lukács József rendel (2732486)

2022.08.12-én, pénteken, délelőtt nem lesz rendelés, helyettesít: Dr. Domán Mária (2732486)

2022.08.19-én, pénteken, délután lesz rendelés.

2022.08.26-án, pénteken, délelőtt nem lesz rendelés, helyettesít: Dr. Domán Mária (2732486)

Emlékeztető (3.) COVID-elleni oltás

Kedves Páciensek!

Sajnos hiteles szakmai iránymutatás, ellenőrzött vizsgálatokkal alátámasztott információk jelenleg sem állnak rendelkezésre a harmadik oltás tekintetében. Az oltóanyagok gyártói kivétel nélkül az alkalmazási leiratukban nem javasolják az oltóanyagok keverését, sőt az alkalmazási előiratukban jelenleg egyik esetében sem szerepel harmadik oltás. Ennek ellenére egyes oltóanyagoknál már vannak vizsgálatok a harmadik oltás tekintetében és a Magyar Kormány is lehetőséget biztosít a harmadik oltás beadatására, amennyiben eltelt legalább 4 hónap a 2. oltást követően.

Az eddigi információim alapján az elsőtől különböző oltóanyagot kell preferálni a 3. oltás esetében, azonban Pfizer és Moderna oltóanyagok esetében a gyártóik nem javasolják más oltóanyaggal oltást, harmadik oltásnak is ugyanazt az oltóanyagot javasolják.

A harmadik, emlékeztető oltások tekintetében elsőbségget kellene élvezzenek a 60 éven felüliek, a COVID szempontjából veszélyeztető betegségben szenvedők, szervátültetettek, autoimmun betegek. Esetükben a harmadik oltásra mindenképpen a Pfizer, vagy Moderna oltóanyagok javasoltak. Szintén a Sinopharm oltóanyaggal oltott, elsősorban 60 év felettiek emlékeztető oltására a Pfizer, vagy Moderna oltóanyagok javasoltak.

Minden esetben jelenleg a harmadik oltás, indikáción túli felhasználása az oltóanyagnak, tehát a páciensnek lényegében saját felelősségére kell vállalni/kérni a harmadik oltás beadatását.

Harmadik oltásra jelenleg oltópontokon van lehetőség. Az eeszt.gov.hu oldalon tud mindenki, aki szeretne harmadik oltást kapni, időpontot foglalni.

Rendelőmben a háziorvosi praxisban egyelőre nincs lehetőség COVID-elleni oltás beadására.

Oltási igazolások fordítása

Kedves Páciensek!

Az oltást igazoló kártyákról idegennyelvű (angol) másolatot, az az oltópont tud adni, ahol az oltás(okat) beadták, vagy fordítóirodában tudnak róla hiteles fordítást kérni, arról másolatot nekünk kiadni nem áll módunkban.

Akik pl. az Uzsoki kórházban kapták az oltásukat, az alábbi linken tudnak tájékozódni: UZSOKI

Amennyiben mi adtuk be az oltást, arról tudunk kétnyelvű másolatot adni, ebben az esetben kérem a honlap “Kérés küldése” menüpontban jelezze igényét és a következő rendelési időben érte lehet jönni.

Amennyiben oltóponton kapták az oltást, az oltás tényéről, típusáról, időpontjáról szóló igazolást tudunk csak kiadni, kétnyelvű másolatot nem, mivel nem mi végeztük az oltást. Amennyiben van erre vonatkozó formanyomtatványa, azt kérem kitöltve, rendelési időben hozza el és az adatok ellenőrzése után (EESZT) igazolom. Ha nincs konkrét formanyomtatvány, akkor a honlapom “Kérés küldése” menüpontjában jelezze igényét ilyen igazolásra és az EESZT-ben található adatok alapján a következp rendelésre elkészítjük.

Remélhetőleg hamarosan megszületik erre a központi megoldás és ügyfélkapus azonosítóval az eeszt-be belépve mindenki le fogja tudni tölteni magának az angol nyelvű igazolást.

Védettségi igazolvány

Amennyiben átesett a fertőzésen és/vagy megkapta legalább az első védőoltását, a kormányhivatal, hivatalból kiállítja a védettségi igazolványt, melyet a hivatalosan bejelentett lakcímére postáznak.

Amennyiben nem kapta meg az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy utánajárjon, hol akadt el a dolog.

magyarorszag.hu

Ha nincs ügyfélkapuja, e-mailben: vedettsegiigazolvany@1818.hu

Telefonon: 1818

Én nem tudok a védettségi igazolvány érkezésével, nem érkezésével kapcsolatban tájékoztatást adni.

COVID-oltás

Kedves Pácienseink!

COVID-oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet jelentkezni, vagy a kiküldött postai levél visszaküldésével. Aki jelentkezett és jogosult az oltásra, illetve számára elérhető, azt személyesen fogom értesíteni. Ezen felül, kérem ne telefonáljanak ezügyben a rendelőbe, mert csak az érdemi problémák elől vesszük el a szabad vonalat. Amint tudok bővebb információval szolgálni, azt itt a honlapon és hírlevélben is meg fogom tenni.

Oltás 2020

Kedves Páciesneink!

Az első adag influenza elleni oltóanyagunk elfogyott. Kérjük egyelőre emiatt ne telefonáljanak, ne érdeklődjenek e-mailben, mert nem tudunk sem telefonon, sem e-mailben további tájákoztatást adni. Sajnálatos, hogy a médiában folyamatosan az oltásra buzdítanak, ugyanakkor egyelőre nem áll rendelkezésre oltóanyag. Amint lesz hírünk róla, kapunk-e még, és ha igen, mikor, az oldalon közzé fogom tenni. Addig a honlap kérés küldése menüpontjában jelezzék oltás iránti igényüket, amit rögzítünk és készlet érkezése esetén kockázati tényezők és jelentkezési sorrend alapján jelentkezünk.

Megértésüket köszönjük!

Felhívom figyelmüket, hogy oltásra kizárólag egészséges állapotban szabad jönni!

Láz, hőemelkedés, torokfájás, köhögés, nátha, hasmenés esetén az oltást nem adjuk be, ebben az esetben meg kell várni, míg legalább 2 hete panaszmentesek lesznek!

Kérem, az oltásra olyan öltözékben jöjjenek, hogy karjukat, vállig könnyen szabaddá tudják tenni! Kérem pontosan érkezzenek, hogy elkerülhessük a torlódásokat!

Érkezéskor fel kell csengetni és beengedjük Önöket, csak ezután lehet feljönni, a kimenő személyek nem engedhetnek be senkit!

Kérem a szabályok fokozott betartását, mert ez mindannyiunk érdeke a járvány kezelése szempontjából!

A rendelőbe belépni kizárólag, az orrot ÉS a szájat eltakaró maszkban szabad!

Coronavírus tájékoztató

Kedves Páciensek!

A coronavírussal kapcsolatban sok információ kering a médiában és szájról-szájra is, ezért szeretnék én is néhány dologról tájékoztatást adni.

A vírus az influenzához hasonló tüneteket okozhat, melyek magas láz, száraz köhögés, légzési nehezítettség lehetnek, azonban előfordulhat tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel történő lefolyás is. Fenti tünetek, a magas, 38 fok feletti láz és száraz köhögés is akkor veti fel egy esetleges coronavírus-fertőzés gyanúját, ha a panaszos, vagy közvetlen kontaktja olyan országban és olyan helyen járt, ahol jelenleg a vírusfertőzés előfordul, illetve most már akkor is, ha olyan személlyel találkozott, aki potenciálisan fertőzött. A fertőzés a jelenlegi adatok alapján csak relatíve ritkán súlyos és a halálozási aránya is alacsony, de természetesen ez annak, aki a fertőzéssel érintett, nem vígasz, ezért fontos a megelőzés, fontos, hogy amit csak leeht megtegyünk a fertőzés elkerülése, annak esetleges továbbadása ellen.

Amennyiben felmerül, hogy valaki coronavírussal fertőződhetett és tünetei vannak, lázas és/vagy szárazon köhög, vagy bármilyen légúti panasza van, torka fáj, azt kérem, hogy semmiképpen NE JÖJJÖN EL A RENDELŐBE, hanem telefonon, vagy e-mailben vegye fel velem a kapcsolatot, illetve súlyos, kifejezett panaszok esetén hívja a mentőket! A jelenleg érvényes eljárásrend alapján a betegségre gyanús személyeket kórházban, vagy otthonukban kell elkülöníteni, náluk laborvizsgálat kötelező és ellátásuk csak megfelelő védőfelszerelésben történhet. Ezek a feltételek a háziorvosi praxisban nem adottak.

Amennyiben potenciálisan fertőzött területen jártak és fertőző személlyel közelebbi kapcsolatba kerültek, szintén keressenek telefonon, vagy érdeklődjenek a teendőkről az alábbi zöld számon!

A coronavírussal kapcsolatban tájékozódhatnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán, ahol aktuális listát is találnak, hol, hány fertőzés fordult elő: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Amennyiben az NNK honlapján nem talált választ, a nap 24 órájában hívható az általuk létrehozott zöld szám, melyen a felmerülő kérdésekre választ tudnak adni:

+3680277455 vagy +3680277456

Bővebb tájékoztató a coronavírusról, melyet egy kollágám írt:

http://www.salis.hu/blog2/119-koronavirus

Hiteles információk: https://koronavirus.gov.hu

Második oltás előrehozatala

Tisztelt Páciensek!

Tisztifőorvos asszony tájékoztatása alapján lehetőség van az Astra Zeneca oltások második körének előrehozatalára, azonban csak az alábbiak figyelembevételével:

Tájékoztatásul, az alábbi problémák merülhetnek fel az előrehozatal kapcsán, mely oltóponton történt oltás esetében kevésbé, a háziorvosi rendelőben beadott oltások esetében jelentős problémát jelent.

  • Az Astra Zeneca oltóanyag egy ampullája 10 adagot tartalmaz, tehát mind a 10 főnek egy napon kell az előrehozott oltást megkapnia, ugyanis a bontott ampulla már nem tárolható. Mivel mindenki nem fogja kérni az előrehozatalt, ez háziorvosi rendelőben nem megoldható, mert oltóanyag kerülne kidobásra.
  • Ha a háziorvosi rendelőben beadott első oltást követően, oltóponton beadják a 2. oltást, akkor is fennáll az az eset, hogy a rendelőben maradnak felhasználatlan oltások, amit ki kell dobni, illetve a fennmaradó pácienseket is oltópontra kell küldeni, akaratuk ellenére (első körre nem használható fel, mert akkor meg a második kör beadása válik bizonytalanná)
  • Fentieken kívül, legfőbb érv a szakmai érv: a második körös oltások 12 hétre kitolását nem csak az akkori oltóanyag-hiány, hanem a hatékonyság miatt vezették be. Az eddigi tapasztalatok alapján a 12 hétre adott oltások általá kiváltott védő hatás erősebb és tartósabb, mint a rövidebb intervallummal adottak.

Mivel 100%-os védettség nem létezik, ugyanakkor már az első beadott oltás után 4 héttel is jelentősen csökken megfertőződés esetén a kórházi kezelést igénylő megbetegedések esélye, a végső védelem pedig magasabb fokú 12 hétre adott 2. oltás esetében, én nem javaslom a második oltás előrehozását.

Sem szakmai okból, sem fenti, oltóanyag-logisztikai szempontból.

Amennyiben oltóponton kapta az első oltását és fentiek ellenére kéri hamarabb, kérem küldjön nekem üzenetet a honlapom “Kérés küldése” menüpontjában (zöld gomb), melyben leírja, hogy hamarabb kéri az oltást és adja meg az első oltás dátumát és helyszínét, továbbítom az oltásszervezésnek.

COVID-gyorsteszt

Kedves Páciensek!

Korlátozott számban lehetőség van COVID-19 gyorsteszt elvégzésére ujjbegyből vett 1 csepp vérből.

A vizsgálatra jelentkezni csak abban az esetben lehet, ha jelenleg semmilyen légúti tünete nincs, és láz, hőemelkedés sincs.

Tájékoztatom, hogy egy esetleges coronavírus fertőzés éppen most történő zajlásának kimutatására a teszt nem alkalmas, illetve hivatalosan is elfogadható eredményt nem ad.

Mire alkalmas?

– Negatív esetben nagy valószínűséggel kizárja, hogy a vizsgált személy a coronavírus-fertőzésen átesett az elmúlt 14 napot megelőző időszakban.

-Pozitív IgG esetén azt jelzi, hogy a vizsgált személy már nagy valószínűséggel átesett a fertőzésen az elmúlt időszakban, szervezete már termelt ellenanyagot a vírussal szemben, valamelyest védettséget élvez.

Felhívom a figyelmet, hogy a teszt eredményétől függetlenül továbbra is fontos az óvintézkedések betartása.

A teszt NEAK által nem finanszírozott, így annak költsége 10.000 Ft/teszt, mely tartalmazza a Finn gyártmányú Acro COVID-19 tesztet, a vizsgálat elvégzését és az értékelés elküldését e-mailben.

A teszt elvégzése néhány percet vesz csak igénybe, mindössze ennyit kell a rendelőben tartózkodni, az eredményt a vizsgálatot követő 18 órán belül e-mailben elküldöm.

A vizsgálatra csak panaszmentes állapotban szabad megjelenni és feltétele az alábbi kérdőív kitöltése.

Jelentkezni e-mailben lehet a drkaprinainorbert@gmail.com e-mailcímen. Sikeres jelentkezés esetén egy linket küldök, mely egy kérdőívre mutat, melyet minden esetben ki kell tölteni az időpontfoglalás előtt. Sikeres kérdőívkitöltés után lehet időpontot foglalni a rendelésre, adminisztratív okot választva és a megjegyzésbe “COVID-teszt”-t írva.

Üdvözlettel:

Kaprinai Norbert

Coronavírus miatti változások

Tisztelt Páciensek!

A coronavírus-járvány veszélye miatt a rendelésben, előjegyzésben néhány változtatást szükséges bevezetnünk.
A rendelésre CSAK ELŐJEGYZÉS alapján jöjjenek és az előjegyzési rendszerben foglalt időpontok is visszaigazoláshoz vannak kötve a mai naptól. Időpontfoglaláskor kötelező megadni a tervezett látogatás okát és az időpontfoglalás addig nem érvényes, amíg nincs visszaigazolva!

A szükséges gyógyszerek receptjeit az EESZT-n keresztül fel tudjuk írni Önöknek és már nem csak saját részre válthatók ki, hanem hozzátartozó is kiválthatja azokat.

Kérem olvassák el a honlapon található Aktuális menüben a Coronavírus tájékoztatót is, és amennyiben lázzal, hőemelkedéssel járó légúti megbetegedésük van, MINDEN ESETBEN előzetesen jelentkezzenek telefonon vagy e-mailben, a RENDELŐBE ne jöjjenek el előzetes egyeztetés nélkül!

Megértésüket, együttműködésüket köszönjük, a fentiekre az Önök, Betegtársaik és az egészségügyi dolgozók egézsége, a járvány terjedésének megakadályozása miatt szükségesek.