Rendelési idő változások

Kedves Pácienseink!

A pénteki rendelések, illetve a rendelési idő egyéb változásai az alábbiak szerint alakulnak:

2020. szeptember 4-én, pénteken, délelőtt nem lesz rendelés, helyettesít: Dr. Domán Mária

2020. szeptember 11-én, pénteken, délután nem lesz rendelés, helyettesít: Dr. Domán Mária

2020. szeptember 18-án, pénteken, délelőtt nem lesz rendelés, helyettesít: Dr. Lukács József

2020. szeptember 25-én, pénteken délután lesz rendelés.

Azokon a pénteki napokon, amikor nem lesz rendelés, az e-mail konzultáció és e-recept felírás változatlanul működik.

Coronavírus tájékoztató

Kedves Páciensek!

A coronavírussal kapcsolatban sok információ kering a médiában és szájról-szájra is, ezért szeretnék én is néhány dologról tájékoztatást adni.

A vírus az influenzához hasonló tüneteket okozhat, melyek magas láz, száraz köhögés, légzési nehezítettség lehetnek, azonban előfordulhat tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel történő lefolyás is. Fenti tünetek, a magas, 38 fok feletti láz és száraz köhögés is akkor veti fel egy esetleges coronavírus-fertőzés gyanúját, ha a panaszos, vagy közvetlen kontaktja olyan országban és olyan helyen járt, ahol jelenleg a vírusfertőzés előfordul, illetve most már akkor is, ha olyan személlyel találkozott, aki potenciálisan fertőzött. A fertőzés a jelenlegi adatok alapján csak relatíve ritkán súlyos és a halálozási aránya is alacsony, de természetesen ez annak, aki a fertőzéssel érintett, nem vígasz, ezért fontos a megelőzés, fontos, hogy amit csak leeht megtegyünk a fertőzés elkerülése, annak esetleges továbbadása ellen.

Amennyiben felmerül, hogy valaki coronavírussal fertőződhetett és tünetei vannak, lázas és/vagy szárazon köhög, vagy bármilyen légúti panasza van, torka fáj, azt kérem, hogy semmiképpen NE JÖJJÖN EL A RENDELŐBE, hanem telefonon, vagy e-mailben vegye fel velem a kapcsolatot, illetve súlyos, kifejezett panaszok esetén hívja a mentőket! A jelenleg érvényes eljárásrend alapján a betegségre gyanús személyeket kórházban, vagy otthonukban kell elkülöníteni, náluk laborvizsgálat kötelező és ellátásuk csak megfelelő védőfelszerelésben történhet. Ezek a feltételek a háziorvosi praxisban nem adottak.

Amennyiben potenciálisan fertőzött területen jártak és fertőző személlyel közelebbi kapcsolatba kerültek, szintén keressenek telefonon, vagy érdeklődjenek a teendőkről az alábbi zöld számon!

A coronavírussal kapcsolatban tájékozódhatnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán, ahol aktuális listát is találnak, hol, hány fertőzés fordult elő: https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Amennyiben az NNK honlapján nem talált választ, a nap 24 órájában hívható az általuk létrehozott zöld szám, melyen a felmerülő kérdésekre választ tudnak adni:

+3680277455 vagy +3680277456

Bővebb tájékoztató a coronavírusról, melyet egy kollágám írt:

http://www.salis.hu/blog2/119-koronavirus

Hiteles információk: https://koronavirus.gov.hu

COVID-gyorsteszt

Kedves Páciensek!

Korlátozott számban lehetőség van COVID-19 gyorsteszt elvégzésére ujjbegyből vett 1 csepp vérből.

A vizsgálatra jelentkezni csak abban az esetben lehet, ha jelenleg semmilyen légúti tünete nincs, és láz, hőemelkedés sincs.

Tájékoztatom, hogy egy esetleges coronavírus fertőzés éppen most történő zajlásának kimutatására a teszt nem alkalmas, illetve hivatalosan is elfogadható eredményt nem ad.

Mire alkalmas?

– Negatív esetben nagy valószínűséggel kizárja, hogy a vizsgált személy a coronavírus-fertőzésen átesett az elmúlt 14 napot megelőző időszakban.

-Pozitív IgG esetén azt jelzi, hogy a vizsgált személy már nagy valószínűséggel átesett a fertőzésen az elmúlt időszakban, szervezete már termelt ellenanyagot a vírussal szemben, valamelyest védettséget élvez.

Felhívom a figyelmet, hogy a teszt eredményétől függetlenül továbbra is fontos az óvintézkedések betartása.

A teszt NEAK által nem finanszírozott, így annak költsége 10.000 Ft/teszt, mely tartalmazza a Finn gyártmányú Acro COVID-19 tesztet, a vizsgálat elvégzését és az értékelés elküldését e-mailben.

A teszt elvégzése néhány percet vesz csak igénybe, mindössze ennyit kell a rendelőben tartózkodni, az eredményt a vizsgálatot követő 18 órán belül e-mailben elküldöm.

A vizsgálatra csak panaszmentes állapotban szabad megjelenni és feltétele az alábbi kérdőív kitöltése.

Jelentkezni e-mailben lehet a drkaprinainorbert@gmail.com e-mailcímen. Sikeres jelentkezés esetén egy linket küldök, mely egy kérdőívre mutat, melyet minden esetben ki kell tölteni az időpontfoglalás előtt. Sikeres kérdőívkitöltés után lehet időpontot foglalni a rendelésre, adminisztratív okot választva és a megjegyzésbe “COVID-teszt”-t írva.

Üdvözlettel:

Kaprinai Norbert

Coronavírus miatti változások

Tisztelt Páciensek!

A coronavírus-járvány veszélye miatt a rendelésben, előjegyzésben néhány változtatást szükséges bevezetnünk.
A rendelésre CSAK ELŐJEGYZÉS alapján jöjjenek és az előjegyzési rendszerben foglalt időpontok is visszaigazoláshoz vannak kötve a mai naptól. Időpontfoglaláskor kötelező megadni a tervezett látogatás okát és az időpontfoglalás addig nem érvényes, amíg nincs visszaigazolva!

A szükséges gyógyszerek receptjeit az EESZT-n keresztül fel tudjuk írni Önöknek és már nem csak saját részre válthatók ki, hanem hozzátartozó is kiválthatja azokat.

Kérem olvassák el a honlapon található Aktuális menüben a Coronavírus tájékoztatót is, és amennyiben lázzal, hőemelkedéssel járó légúti megbetegedésük van, MINDEN ESETBEN előzetesen jelentkezzenek telefonon vagy e-mailben, a RENDELŐBE ne jöjjenek el előzetes egyeztetés nélkül!

Megértésüket, együttműködésüket köszönjük, a fentiekre az Önök, Betegtársaik és az egészségügyi dolgozók egézsége, a járvány terjedésének megakadályozása miatt szükségesek.

Oltások!

Kedves Pácienseink!

Megérkeztek a 2019-es inlfuenza elleni oltóanyagok. Aki szeretné magát beoltatni és még nem tette meg, rendelési időben, külön előjegyzés nélkül megteheti.

Akinek valamilyen rizikófaktora van (krónikus légúti megbetegedés, asthma, COPD, szívbetegség, cukorbetegség, idegrendszeri kórképek), vagy egyszerűen csak 60 éven felüli, érdemes a tüdőgyulladás elleni oltást (Prevenar13) is beadatni. Sajnos ez az oltás nem ingyenes, de csak egyszer kell beadni és jó eséllyel véd a tüdőgyulladás egyik legsúlyosabb formája ellen. A teljes védelem érdekében ez után az oltás után szükséges egy másik típusú beadása is (Pneumovax), minimum 2 hónappal később. Aki korábban már kapott Pneumovax oltást, annak is szükséges lenne a védelmet kiegészíteni egy, egy alkalommal adott Prevenar 13 oltással.

Ezeket az oltásokat receptre fel kell írni, és ki kell váltani. Ez után beadható, akár az influenza elleni oltással egy időben is. Ezért kérem, ha ez az oltás is érdekli, jelentkezzen nálunk, felírjuk és kiváltás után az influenza elleni oltással egy időben, vagy ha azt már megkapta, attól függetlenül beadjuk.

Jó hír, hogy Zugló önkormányzata, 2017. január 1-től, a 70 éven felüli, zuglói lakosok számára támogatja a pneumococcus elleni oltások megvásárlását. Az oltóanyagot meg kell venni, majd a vásárlást igazoló blokkal és a háziorvos által kiállított igazolással az Önkormányzattól visszaigényelhető az oltóanyag ára!

Felhívnám figyelmüket, hogy a kullancs okozta encephalitis elleni védőoltás beadásának optimális időszaka is az őszi, téli időszak (ilyenkor nincs kullancs). Ezért ha valaki ebben az oltásban is gondolkodik (és érdemes gondolkodni, különösen annak, akinek kertje van, vagy szeret kirándulni), az kérheti ennek az oltásnak a felírását is, mely szintén beadható, akár az influenza elleni oltással egy időben.

Fenti oltásoktól függetlenül, azok számára, akik még nem estek át a fertőzésen szintén javaslom a bárányhímlő elleni védőoltás beadatását. Különösen javasolt ez fiataloknak, legfőképpen még a gyermekvállalást megelőzően, illetve ha már van gyermekük, vagy van gyermek a környezetükben, aki még nem esett át a bárányhímlő fertőzésen. Tudni kell az oltásról, hogy ezzel nem csak a bárányhímlő előzhető meg, hanem annak későbbi, kellemetlen velejárója, az övsömör is. Az oltás részleteiről, beadhatóságáról, kérem érdeklődjenek elérhetőségeinken!