A fertőzéses vagy étkezési hiba miatt bekövetkezett hasmenés az egyik leggyakoribb betegség. Mindez fokozottan érvényes nyáron, amikor a nagy meleg miatt az élelmiszerek hamarabb romlanak, és a bennük lévő néhány baktérium nagyon gyorsan elszaporodik.
A hasmenés okának kiderítése és oki kezelése az orvos dolga. Azt azonban minden szülőnek tudnia kell, hogy hasmenés esetén legfontosabb a folyadékpótlás és a tisztaság – a higiénia – biztosítása.
A folyadék bevitele, a beteg itatása életmentő fontosságú. Erre a célra alkalmas a hideg gyógytea (kamilla, édeskömény, ánizs, menta 5 százalék cukorral és az orvos által javasolt sókeverékkel), nagyobb gyerek és felnőtt kaphat zöld- vagy feketeteát és mértékkel Coca-Colát. Adható hideg ásványvíz, mely a folyadék bevitele mellett pótolja az elveszett sókat (nátrium, kálium), valamint a hideg, szűrt gyümölcs- és zöldséglé. Ezek gyulladáscsökkentő anyagokat és a bélsejtek gyógyulását segítő vitaminokat is tartalmaznak (A, B, C, P).
A diéta ételmegvonással – koplalással – kezdődik: 3 hónapos korig egy étkezést ki kell hagyni (ez időben teáztatni kell), 1 éves korig két étkezést, 6 éves korig három étkezést, ennél nagyobb gyereknél és felnőttnél a hasmenés súlyosságától függően 6-12 órás koplalás (vagyis csak folyadékfogyasztás) javasolt. Ezután a csecsemő szophat (anyatejet vagy hipoallergén tápszert kaphat), a nagyobb baba gyümölcs- és zöldségpépet ehet. Válasszuk a nagy pektintartalmú almát, banánt és főtt répát. Ezek duzzadóképességük miatt beszívják a béltartalmat, ezáltal lekötik a betegséget okozó baktériumokat és azok méreganyagait. Bevonják és védik a bél gyulladt nyálkahártyáját, székletanyagot képezve gyorsítják a bél ürülését, tisztulását, a szervezet méregtelenítését. A nagyon éhes beteg (enyhe hasmenés esetén) kaphat sós kekszet, sajtos tallért, zöldséglevest rizzsel. (A zöldség helyettesíthető vegetával.)
Kefires banán: 1 banánt, 1 doboz kefirt és 1-2 kk. mézet összeturmixolunk.
A rizzsel készült ételek gyorsan elkészíthetők és ízletesek. A rizs nemcsak a szükséges energiát biztosítja hanem egyben fontos fehérjeforrás is. Gluténmentes szénhidrátja miatt a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A benne lévő keményítő az emésztés során egyenletesen juttat glükózt a vérbe, ezért cukorbetegeknél segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.