Koleszterin diéta

A koleszterinszint csökkentése

Szerencsére a magas koleszterinszint befolyásolható állapot, ezt számtalan vizsgálat és a mindennapi tapasztalat bizonyítja. A koleszterinszintet csökkenteni lehet diétával, életmód megváltoztatásával, fizikai tréninggel, de mintegy maximum csak 10-20%-kal. Gyakran, főleg szívkoszorúér betegség esetén a kívánatos 5 mmol/l alatti koleszterin célérték elérésére, a diéta nem elegendő, ilyenkor a gyógyszerekre is szükség van. A gyógyszerek közül ún. statinok alkalmasak a koleszterinszint több mint 30%-os csökkentésére. A kezelőorvosra kell bízni, hogy ő döntse el, mikor indokolt a diéta vagy -időnként már azzal egy időben- statin terápia elkezdése is.
Milyen vérzsírokat ismerünk?
A koleszterin a legismertebb, amely bizonyos mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet számára, mivel a sejtek, hormonok, vitaminok, alkotórésze. Részben a szervezet, a máj termeli, részben állati eredetű tápanyagok fogyasztásával kerül a szervezetbe. Öröklött hajlam esetén egyátalán nem ritka a magas koleszterinszint, ez ilyenkor főleg a belső termelésből és kevésbé étkezésből származik és elsősorban gyógyszerrel csökkenthető. A normális koleszterinszint a felső határa 5.2 mmol/l. Arra kell törekedni, hogy ezt az értéket ne haladjuk meg, szívbetegség, cukorbetegség, érelmeszesedés esetén, vagy ha kettőnél több rizikófaktor is jelen van.

A HDL-koleszterin az infarktus elleni védőfaktornak tekintett HDL molekula által szállított koleszterin. Ez ha elegendő koncentrációban van jelen, képes a koleszterin lerakódását megakadályozni, sőt az érfalból felvenni, elszállítani. Mivel a HDL funkciója szerint védőfaktor, a szintje akkor jó, ha magas, tehát ha 1.0 mmol/l fölött, 1.0-2.0 között van. Kóros  az értéke 1mmol/l alatt.

A triglicerid egy másik vérzsírféleség, melynek normális felső hatása 2.3 mmol/l. Újabb ajánlások szerint ideális, ha értéke, 1.7 mmol/l alatt marad. A trigliceridet is a szívinfarktus egyik önálló rizikófaktorának tekintik, különösen elhízásban, cukorbetegségben, vagy alkohol fogyasztása esetén emelkedik meg vérszintje. Nőknél gyakran magasabb.
Milyen gyakran kontrolláltassuk a koleszterinszintet?
Az élete során egyszer legalább meg kell mérni mindenkinek a koleszterinszintjét, mert az kívülről nem olvasható le az emberekről. Ezt legalábbis ötévenként ismételni kell. De ha rizikófaktorok, családi veszélyeztetettség, szívbetegség áll fenn, akkor 3 havonként is kontrollálandó, különösen gyógyszeres kezelés során, de a kontroll gyakoriságát az  orvosnak kell megállapítani.
A magas koleszterinszint diétája
Az Ön kezelőorvosának, dietetikusának tanácsai és írásos anyagok alapján Ön megismerheti a diéta részleteit, melynek fő alapelvei a következők:
1.      Mivel koleszterin csak állati eredetű tápanyagban fordul elő és növényekben egyetlen mg koleszterin sincs, ezért zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, ill. gabonaféléket korlátlanul fogyaszthatunk, bár elhízás estén ezek mennyiségét se vigyük túlzásba. Ezen táplálékok növényi zsírtartalma is alacsony.
2.      A halak fogyasztása szintén kívánatos mivel a halzsír kedvező összetételű, csökkenti a trigliceridszintet és a trombózis hajlamot.
3.      Főzéskor, sütéskor az állait eredetű sertészsír és vaj helyett inkább növényi eredetű margarin ill. olajat használjunk. Utóbbiaknak magas az ún. telítetlen zsírsav tartalma, ami nem emeli, hanem inkább csökkenti a koleszterinszintet.
4.      A húsok közül a magasabb rejtett zsírtartalmú vörös húsok, a sertés a marha fogyasztása helyett a zsírszegény csirkét, pulykát (bőre nélkül) részesítsük előnyben.
5.      Amennyiben elhízás is fennáll, akkor kedvezőbbek ezek a táplálékok, de ilyenkor a kalóriabevitelre, az összmennyiségre már ügyelni kell.

A mozgás szerepe

 Már mérsékelt, közepes intenzitású mozgás is csökkentheti a triglicerid- és a koleszterinszintet, javíthatja a védőfaktorként ismert HDL-koleszterin értéket, kedvező hatása lehet a vérnyomásra. Ajánlott mozgásféleség:
–         gyaloglás
–         futás
–         úszás
–         kerékpározás
A mozgásterhelés mértékére vonatkozóan a kezelőorvos véleményét is ki kell kérni.

Mikor van gyógyszeres kezelésre szükség?

 Ezt elsősorban az összes adat ismeretében az orvosnak kell eldönteni. Mindenesetre vannak irányelvek, amelyek általában érvényesek:
–         Ha már szívkoszorúér betegség, más betegség, vagy cukorbetegség áll fenn, akkor már enyhe koleszterinszint emelkedést, tehát az 5.2 mmol/l feletti koleszterinszintet is diéta mellett egyúttal gyógyszerrel is kezelni kell, hogy az értéket az ideálisra csökkentsük
–         Ha még ilyen betegségek nincsenek, de több más rizikófaktor is jelen van, akkor 6.5 mmol/l felett jön szóba gyógyszer.
–         Ha semmi más eltérés nincs, csak a magas koleszterinszint az egyedüli rizikófaktor, akkor kell a 7.8 mmol/l feletti értéket kezelni, különösen férfiaknál vagy a változás kora utáni nőknél.

–         Ha a trigliceridszint a magas, pl. éhgyomori értéke 2.3-4.5 mmol/l között van, akkor a legújabb statinok közül olyan hatásút ajánlott választani, mely a trigliceridszintet is jól csökkenti.

Hogyan hatnak a gyógyszerek?
A koleszterinszint csökkenésében leghatékonyabbak az ún. statinok, melyek a szervezet belső koleszterin termelését, a máj koleszterinszintézisét csökkentik azáltal, hogy gátolják a koleszterin képződését elősegítő enzimeket. A tudományos kutatások révén egyre újabb, hatékonyabb és biztonságosabb statinokat állítanak elő, amelynek már több mint 30%-kal csökkentik a koleszterinszintet, és megközelítőleg a trigliceridszintet is. Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a statinokat a koleszterinszint csökkentésén kívül érelmeszesedés elleni hatásaik is vannak, lelassítják, sőt az esetek egy részben vissza is fejlesztik az érelmeszesedést. Infarktus után adva képesek az újabb infarktust megelőzni.
A magas vérzsírszint tünetmentes, krónikus anyagcsere betegség, ezért hasonlóan a cukorbetegséghez a diétát és szükség esetén a gyógyszeres kezelést egy életen át kell alkalmazni.