Syncumaros életmód

Ha Ön életében először most kap alvadásgátló gyógyszert, bizonyára némi aggodalommal gondol arra, hogyan is kell ezután élnie, mennyire kell megváltoztatnia életmódját, szokásait, veszélyekkel jár-e a gyógyszer szedése, vannak-e szabályok, amelyeket be kell tartania.

Ezzel a tájékozatóval segíteni próbálunk Önnek. Ha Ön már gyakorlott Syncumar szedő, talán akkor sem haszontalan időtöltés elolvasni tanácsainkat. Lehet, hogy tudunk újat mondani Önnek is.

A Syncumar véralvadás gátló gyógyszer, amelyet csak orvosi javaslatra szedhet. Szükség van rá azokban a betegségekben, amelyekben vérrögök képződése veszélyezteti a betegeket. A Syncumarral részlegesen gátoljuk a véralvadást, ez egyúttal fokozott vérzékenységet jelent. A véralavadásgátlás hatásfokát laboratóriumi vizsgálattal (vérvétel), a protrombin szint (INR) mérésével rendszeresen ellenőrizni kell.

A Syncumart szedő betegeknek a következő tanácsokat adjuk:

1. A Syncumart lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban, délben vegye be. A gyógyszer adagját megváltoztatni, vagy a Syncumart elhagyni orvosi tanács nélkül nem szabad!!!

2. A kezelőorvosa által előírt időközökben ellenőrző vizsgálatokra kell járnia.

3. Orrvérzés, fogínyvérzés, véres vizelet vagy a bőr alatt megjelenő vérömlenyek észlelésekor forduljon orvoshoz. Nőknél a menstruáció bővebb vérzéssel járhat.

4. Minden eszközös orvosi beavatkozás kisebb műtét, foghúzás- esetén hívja fel a figyelmet arra, hogy alvadásgátló gyógyszert szed. Izomba injekciót nem kaphat.

A vérzéssel járó beavatkozás előtt két nappal a kezelőorvos a beteggel elhagyatja a kumarin szedését. A beavatkozás napján prothrombinszint- és INR-meghatározás szükséges. Amennyiben a prothrombinszint 40% feletti, az INR-érték pedig 1,8 alatti, a beavatkozás elvégezhető.

5. Komoly sérülés veszélyével járó munkakörben nem dolgozhat. Ne űzzön olyan sportot, amely a sérülés veszélyével jár.

6. Terhességét vagy annak gyanúját feltétlenül beszélje meg orvosával.

7. Tartson mindig magával olyan iratot, amely jelzi, hogy Syncumart szed.

8. Fontos, hogy ismerje vércsoportját.

9. Minden újonnan bevezetett gyógyszer szedése előtt kérje ki orvosa véleményét.

A Syncumar hatását fokozzák:

– Bizonyos fájdalomcsillapítók, gyulladásgátlók, pl.
Kalmopyrin, Istopyrin, Colfarit, Indometacin, Naprosyn, Paracetamol, Rubophen, Panadol nagy adagja.

– Egyes antibiotikumok:
Tetrán, Doxycylin, Eryc, Klion, Sumetrolim, Potesept, Gentamycin, Nevigramon.
Milurit, Histodil, Gilemal, Uregyt, Propycil, Chinidin és némely antidepresszáns.

A Syncumar hatását csökkentik:

 – Bizonyos altatók, nyugtatók:
Andaxin, Seduxen, Sevenal, Stazepin, Diphedan, Tardyl, Noxyron, Valeriana, Dorlotyn, Novopan, Tegretol

– Az allergia ellenes szerek
– Bizonyos vízhajtók. Pl.: Hypothiazid, Digoxin
– Fogamzásgátlók

Fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra Algopyrint, altatónak, nyugtatónak Eleniumot kis mennyiségben veszély nélkül használható.

10. A táplálkozás is befolyásolhatja az alvadásgátló kezelést. A leveles zöldségfélék, a káposzta, a saláta, spenót, a narancs, a tejtermék, a májételek, az állati eredetű zsiradékok csökkentik a Syncumar hatását. Ezért fontos, hogy ezekből egyszerre nagy mennyiséget ne fogyasszon.

11. Általában azt javasoljuk, hogy a Syncumart szedő beteg ne igyon alkohol tartalmú italokat. Az ünnepnapokon elfogyasztott 1 pohár bor, vagy pezsgő nem okoz gondot. Nagy mennyiségű alkohol, – akár egyszeri- fogyasztását mindenképp kerülje.

Reméljük tanácsainkkal segítettük Önt, hogy könnyebbé tegyük a gyógyszerrel való együttélést. A kezeléssel járó kötöttségek megszokhatók és elviselhetők, mindennapi életet jelentősen nem változtatja meg.

A fenti tanácsok betartása mellett e kezelés veszélye csekély. Egészsége érdekében a gyógyszer szedése feltétlenül szükséges a Syncumar számos súlyos betegségtől óvja meg Önt.