A tejcukor-érzékenység diétás kezelése
A tejcukor-intolerancia specifikus (jellegzetes), reprodukálható, adverz (az átlagtól eltérő, váratlan) tünetegyüttes immunológiai, pszichés eltérés nélkül.
A betegség oka:
A tejcukor-intolerancia a vékonybél nyálkahártyájában található tejcukorbontó enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent működése következtében jön létre. Ennek következtében a tejcukor hasítása és felszívódása elmarad, s bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába. Itt a tejcukor egyrészt ozmotikus hatása révén vizet szív magához és a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szaporodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a perisztaltikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak. Bizonyos mennyiségű tejcukrot az esetek legnagyobb részében panaszok nélkül el lehet fogyasztani, ezért a jól emésztett, panaszt nem okozó laktóz mennyiséget egyénileg kell beállítani.
Típusai:
– Primer malabszorpció veleszületett típusa (ritka kórkép): már születéskor hiányzik a laktáz.
– A primer malabszorpció késői megjelenési típusa: a laktáz enzim aktivitása az egyén életkorának előrehaladtával fokozatosan csökken, majd megszűnik. Általában nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél jelentkezik.
– Szekunder laktózmalabszorpció: szerzett állapot, következésképpen a kiváltó ok megszüntetése után az aktivitás visszatér.
Tünetek:
– teltségérzet
– puffadás
– hasi görcs
– meteorizmus
– híg, vízszerű széklet
A diéta célja:
– a beteg panaszainak a megszüntetése
– a csecsemő illetve kisgyermek optimális fejlődésének a biztosítása
A diéta lényege:
A tejcukor (laktóz) eliminálása az étrendből.
A tejcukor-érzékenység kezelése:
– laktózszegény (laktózmentes) tejkészítmények alkalmazása (Magic Milk, Magic kakaó)
– laktózmentes bébiételek fogyasztása
– tejcukormentes gyógytápszerek adása
– enzimpótlás: Galantase por (fogyasztás előtt 50 °C-nál nem melegebb tejhez deciliterenként egy lesimított mokkáskanál Galantase-t keverünk).
A nyersanyag-válogatás a tejcukor tartalom alapján történik.
Gabona magvak és őrlemények
A liszt, búzadara, rizs, zabpehely korlátozás nélkül alkalmazható, de a tejben főtt változatok csak laktózmentes tejjel, ill. tápszerrel készülhetnek. Alkalmazhatók főzve, párolva. szárazon pirítva, önálló ételként vagy más ételek elkészítéséhez egyaránt.
Kenyerek és péksütemények A fehér, félbarna, barna kenyerek szabadon fogyaszthatók, azonban a zsemle főképpen a kifli tartalmazhat laktózt, de ez a mennyiség azonban általában nem okoz panaszokat. Szigorú tejcukormentesség esetén vizes kifli és zsemle fogyasztása ajánlott. A többi péksütemény (pl. kalács, lekváros bukta) az egyéni érzékenység függvényében fogyasztható.
Zöldség, főzelékfélék és gyümölcsök Hozzájárulnak a szervezet vitamin- és ásványi anyag ellátásához, ezért nagyon fontos, hogy mindennap szerepeljen az étrendben. A főzelékek, mártások elkészítése során a tej helyettesítésére kiválóan alkalmasak a tejmentes tápszerek, amelyeket az elkészült ételbe keverünk bele. Javasolt továbbá a laktózmentes tej (Magic Milc) és nagyobb gyerekeknél (6 év felett) a szójatej is.
Diófélék. olajos magvak Magas kalcium tartalmuk végett fogyasztásuk javasolt. Ezek a következők:
– mák
– mogyoró
– mandula
– dióbél
– napraforgómag
Zsiradékok A korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően az állati eredetű zsiradékokkal szemben a növényi eredetűek kerüljenek előtérbe. A tejes margarinok (pl. RÁMA) fogyasztása a beteg egyéni érzékenységének a függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből. Szigorú laktózmentes diéta esetén tejmentes margarinok (Liga, Delma light, Linco light) fogyasztása javasolt. A javasolt zsiradékokból sem előnyös egy-egy étkezésre 5-10 g-nál többet fogyasztani.
Friss húsok A fejlődő szervezet fehérjeszükségletének a kielégítésére a sovány húsok (csirke, pulyka, sertés, hal, nyúl) kiválóan alkalmasak. A húsipari készítmények is tartalmazhatnak adalékanyagként tejcukrot, de ez a mennyiség az esetek többségében nem okoz panaszokat. Szigorú tejcukormentes étrend esetén javasolt a laktózmentes készítmények fogyasztása (pl. PICK Szeged Rt. termékei, Ringa Húsipari Rt. termékei, Solami Húsipari Rt. Szolnok termékei).
Halak A halhús fehérjéje teljes értékű, ezért a fehérjeszükséglet fedezésére épp úgy, mint a húsok kiválóan alkalmasak. A halak közül a magas kalcium tartalmú olajos hal, fogas és a busa fogyasztása javasolt.
Tej és tejtermékek Tejcukor-érzékenységben a tej (a kecske és a juhtej sem) nem fogyasztható. A tej helyettesítésére szolgálnak a korábban már említett laktózmentes tej (Magic Milk), valamint a tejcukormentes tápszerek és 6 éves kor felett a szójatej. A kakaó helyett fogyasztható a Magic kakaó, amely tejcukrot nem tartalmaz.
A joghurtok közül fogyasztható a Danone Activia natúr, epres és őszibarackos müzlis változata. Ezek a készítmények tejcukrot még kis mennyiségben sem tartalmaznak, hiszen a bennük található élő tejsavbaktériumok (Bifidus ESSENSIS), segítik a laktóz megemésztését. A többi savanyú tejtermékekben mindig van kevés (3-4%) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tűri. Éppen ezért kis mennyiségben (kb. egy evőkanál) az ételek ízesítésére alkalmazható a kefir, joghurt és a tejföl. A tejföl helyett laktózmentes tápszert, túró helyett pedig TOFU-t (szójatúró) ehet 6 év felett) a beteg. A sajtok közül a kemény és a félkemény sajtok fogyaszthatók. Ezek a következők:
– Ementáli
– Pannónia
– Cheddár
– Parmezán
– Trappista
– Eidami
– Óvári
– Ilmici
– Köményes sajt
– Hajdú
– Mozzarella
Tojás Heti 3-4 darab javasolt. Ez lehet önálló étel vagy az ételek elkészítésénél segédanyag, pl. főzelék sűrítésére, lazítására, dúsítására.
Burgonya
Tej nélkül illetve laktózmentes tejjel készítve minden változatban ajánlott.
Fűszerek, ízesítők Elsősorban a zöld és szárított fűszereket részesítsék előnyben. A leveseknél, főzelékeknél, akik jól tolerálják, használjanak hagymát, fokhagymát, tárkonyt, bazsalikomot, fűszerköményt, babérlevelet, majoránnát, koriandert, sáfrányt, rozmaringot, kakukkfüvet, vasfüvet, szegfűszeget, fahéjat.
Édesipari termékek Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Szigorú tejcukormentes diéta esetén a garantáltan tejcukormentes édesipari termékek fogyasztása javasolt. Ilyenek pl. a Stollwerk cég által előállított keksz félék (Mártott karika, Háztartási keksz, Édes kedvenc, Every Day mandula és csokoládé darabos, Every Day kakaós masszával mártott perec), zselék (Tropica, Gardina), drazsék (Dunakavics, Francia drazsé), Táblás termékek (Tibi étcsokoládé, Tibi banánízű krémcsokoládé, Tibi eperízű krémcsokoládé, Marika étcsokoládé tortabevonó), szeletek (Vadász), szaloncukor(Mártott konzum, Gyümölcsízű zselé-fondan) és desszertek (Gelissimo).
KONYHATECHNOLÓGIA
A konyhatechnológiai eljárások során is a tejcukorszegénységet illetve adott esetben a tejcukormentességet kell alkalmazni. A hő behatáson alapuló eljárások közül alkalmazható a főzés (tejben főzés esetén laktózmentes tejjel), sütés és a párolás.
A sűrítés történhet rántással, hintéssel (csak a pároláshoz használhatjuk) és habarással. A habarás során a tej illetve a tejföl és tejszín helyett alkalmazhatunk laktózmentes tejet, laktózmentes tápszert vagy szójatejet (6 év felett). A legírozás (tojássárgája és tejföl vagy tejszín) során a tejföl illetve tejszín helyett szintén használhatjuk az előzőekben ismertetett termékeket. A manírozás (lényege, hogy a liszttel összegyúrt vajat kifagyasztjuk és apró kockára vágva az ételbe szórjuk), amely egy kiegészítő sűrítési mód szigorú laktózmentesség esetén tejcukormentes margarinnal történjen.
A lazítás történhet: rizzsel, búzadarával, vizes zsemlével, zsemlemorzsával, tojássárgájával (9 hó után), tojás fehérjével (1 éves kor után), sütőporral, élesztővel, szódabikarbónával és kis mennyiségben tejföllel.
JAVASOLT ÉTELEK ÉS ITALOK
Reggelire és kisétkezésre javasolt italok:
Citromos tea, csipkebogyó tea, banánturmix (laktózmentes tejjel vagy tápszerrel), Magic Milk, Magic kakaó, szójatej (6 év felett), almalé, limonádé, narancslé, grapefruit lé, paradicsomlé, őszibaracklé, körtelé, szilvalé, sárgabaracké, sárgarépalé
Reggelire és kisétkezésre javasolt ételek:
Lágy tojás, tükörtojás, jam, méz, gépsonka (Pick), sonkakrém, házi készítésű. húskrém és májpástétom, baromfi virsli, Orsi pulykasonka, pulyka felvágott, téliszalámi (Pick), vizes kifli, vizes zsemle, félbarna és barna kenyér, gyümölcssaláta, Pannónia, sajt ill. a kemény és félkemény sajtok (lásd a korábbi felsorolást), Danone Activia natúr joghurt, Danone Activia epres joghurt, Danone Activia őszibarackos-müzlis joghurt
Levesek:
Csirke ill. pulykahúsleves, csontleves, vegyes zöldségleves, zöldbableves, zöldborsóleves, karalábéleves, karfiolleves, paradicsomleves, köménymagleves, tojásleves, sóskaleves, céklaleves, rizsleves, burgonyaleves, gyümölcslevesek tápszerrel ill. laktózmentes tejjel habarva
Levesbetétek:
Búzadara, rizs, pirított zsemlekocka, finommetélt, májgombóc, húsgombóc, tojás, csipetke, daragaluska, tarhonya
Mártások:
Egyszerű meleg mártások (paradicsom-, sóska-, cékla-, kapor-, zeller-, petrezselyem-) Gyümölcsmártások (alma-, szilva-, cseresznye-, egres-, meggy-, ribiszke és vegyesgyümölcs-mártás)
A mártások készítése során laktózmentes tejet, tejcukormentes gyógytápszert vagy szójatejet használhatunk.
Főzelékek, köretek:
Sűrített főzelékek: burgonyafőzelék paradicsomosan, zöldbabfőzelék, zöldborsófőzelék, tökfőzelék, karalábéfőzelék, sárgarépafőzelék, sóskafőzelék, saláta és finomfőzelék.
A főzelékek készítése során is laktózmentes tejet, tápszert vagy szójatejet használhatunk.
Sűrítés nélküli főzelékek (angolos és lengyeles főzelékek): spárga-, zöldbab-, zöldborsókarfiol-, sárgarépa-, kelbimbó-, gomba-, karalábé-, zellerfőzelék.
A sűrítés nélküli főzelékek készítése során abban az esetben, ha szigorú tejcukormentességről van szó, akkor csak tejcukormentes margarin (pl. Liga) használható.
Burgonyából készülő köretek: sós burgonya, zöldpetrezselymes burgonya, héjában sült burgonya, hagymás burgonya, burgonyapüré (laktózmentes tejjel)
Cereáliából készülő köretek: párolt rizs, petrezselymes rizs, zöldséges rizs, zöldborsós rizs, pirított búzadara, makaróni, spagetti, galuska
Tojásételek:
Keménytojás, lágy tojás, tükörtojás. tojáskrém és tojásrántotta
Húsételek:
Szárnyasokból készülő ételek: csirkebecsinált, zöldborsós csirkebecsinált, karfiolos csirkebecsinált, pulyka becsinált, sült csirke (sütőben, grillben, alufóliában), töltött csirke, párolt csirke ill. pulykamell, csirkerizottó, petrezselymes rizses csirke, zöldséges rizses csirke, pulykasült
Sertéshúsból készülő ételek: párolt sertésszelet, zöldséges sertésszelet, gombás sertésszelet, natúr sertésborda, sertésrizottó, sertésvagdalt, tavaszi sertésszelet, duna sertésszelet, zöldborsós sertésragu
Halakból készülő ételek: főtt hal, zöldséges főtt hal, párolt hal, sült hal
Tészták, édességek:
Gyúrt tészták: diós-, mákos-, ízes metélt, burgonyametélt, szilvás gombóc.
Kevert tészták: palacsinta (tej helyett szódavíz, Magic Milk vagy tápszer) diós-, fahéjas-, kakaós-, ízes-, almás.
Felvert tészták: piskóta, piskótatorta (kakaós, ízes)
Gyümölcskészítménvek: Kompótok, befőttek, sült gyümölcsök, gyümölcssaláták és a gyümölcsturmix (laktózmentes tejjel ill. tápszerrel vagy szójatejjel) fogyasztása javasolt.
TILALMAK
– tehéntej (kecske és a juhtej sem)
– aludttej nagyobb mennyiségű tejföl, tejszín, joghurt (kivétel a Danone Activia), kefir
– túró
MINTAÉTLAP I.
Reggeli: Magic Milk, pulykasonka, zsemle. Delma light, paprika
Tízórai: gyümölcssaláta
Ebéd: karfiolleves, zöldpetrezselymes burgonya, párolt csirkemell, fejessaláta
Uzsonna: Danone Activia epres joghurt, kifli
Vacsora: csőben sült brokkoli, narancslé
II.
Reggeli: zabpehely Magic kakaóval felöntve
Tízórai: félbarna kenyér, házi májpástétom, paradicsom
Ebéd: csirkehúsleves, lengyeles karfiol, párolt pulykamell, limonádé
Uzsonna: banánturmix (laktózmentes tejjel vagy tápszerrel)
Vacsora: zsemle, gépsonka Pannónia sajt, paprika
A tejcukor-érzékenységben szenvedő beteg gyakorlatilag normál, tejcukorszegény ill. szigorú laktózmentes diéta esetén tejcukormentes étrendet fogyaszthat.
Ezek az ORSI élelmiszerei:
Tejcukor mentes termékek:
A laktózmentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vajíró, savó, savópor, Citopánpor, margarin, tejcukor, tejsavó alapú édesítőszer egyike sem került a termékbe, illetve ha mérési adatokkal alátámasztva a termék tejcukor (laktóz) tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1g/100 cm3 értéket nem haladhatja meg.
Pulyka combhús
Szójamentes párizsi szeletek
Baromfi párizsi szeletek
Baromfi párizsi rúd
Baromfi párizsi midi
Füstölt baromfi virsli hámozott
Duett Füstölt baromfi virsli hámozott
Libamáj Naturel
Libamáj Naturel 400 g